Инциативата за сканиране на ОП вдъхнови стартирането на инициативата ВЕЛОСОФИЯ – повишаване на осведомеността за важността на велополитиките за устойчивостта на градовете.
ВелоСофия е инициатива за популяризиране на велополитики за интегриране на велосипеда като ежедневно средство за придвижване в градовете и част от градската мобилност.
Накратко за велополитиките:
- Интегриране на велоалеи в Плана за Устойчива Градска Мобилност
- Contra Flow решения (придвижване с кололо по еднопосочни улици в посока обратна на движението) за зоните, където е невъзможно да се проектират велоалеи
- Кампании за повишаване на осведомеността за ползата от велосипедирането
- Кампании за придвижване с колело – например ‘’До работа с Колело”.

Идеята на сканирането е за ‘изрично споменаване на велополитиките’ (explicitly and implicitly mentioning cycling). Което, на практика означава добавка на няколко думи с цел уточнение на местата, където е нужно. И тук е тънкия момент – къде е нужно. Целта е, когато се говори за градска мобилност велополитиките да не се изключват а напротив. Друг проблем е ограничението на велополитиките до ‘ градска колоездачна инфрастуктура”. В много райони такава не може да бъде планирана и решението е ‘други велополитики’ – например contra flow, за въвеждането на което са нъжни законодателни промени. Велополитиките, ако не са споменати изрично, довежда до ‘незабелязване’ и парите за градска мобилност отиват по други направления. С две думи – целта ни е да променим стереотипа, че ‘велополитики’ са само ‘велоалеи’. Където може – ги правим. Където не може – както преди….по колите.

А иначе – сме си подготвили и план Б – да се справяме с така написаните ОП, за което в ECF пишат кратка методология.

Comments are closed.